TEMPLARI U ISTRI – I TEMPLARI IN ISTRIA Apr05

Tags

Related Posts

Share This

TEMPLARI U ISTRI – I TEMPLARI IN ISTRIA

Predstavljanje dvojezične knjige “Templari u Istri – I templari in Istria”  održat će se u petak 21.travnja u 19 sati u galeriji “Stari grad”, Kandlerova 14. Autor je Đanino Bubola. Knjigu će predstaviti prof. Samanta Paronić i prof. Rosanna Bubola.Iz predgovora knjige čitamo:
O templarima se danas ispisuju stranice i stranice ozbiljne i manje ozbiljne literature, tiskaju se znanstveni i pseudo znanstevni radovi, pišu romani, snimaju filmovi, sakuplja se povijesna građa kako bi se njihovo djelovanje u dva vijeka postojanja što više razjasnilo ili, upravo suprotno, obavilo plaštem magičnosti i tajanstvenosti, pridajući ovom viteškom redu htijenja, postupke ili idejna stajališta koja nisu ničim povijesno utvrđena.
No, osnovno pitanje koje me ponukalo da krenem u istraživanje i sakupljanje informacija bilo je: je li templarski red ostavio ikakvog traga u Istri? Je li svojedobno bio važan činitelj i suoblikovatelj života i u istarskim okvirima? Koliko je važno značenje templarske ostavštine u Istri, danas, ako ova uopće postoji? Što znamo o tome?
Udruženje ULIKS se predstavljanjem nove knjige uključuje u nacionalnu manifestaciju Svjetski dan knjige i autorskih prava.