Share This

O nama

***

*****

*****

Početkom osamdesetih godina nekoliko entuzijasta, ljubitelja likovne, književne i dramske umjetnosti imalo je  potrebu da osnuju udrugu kojoj bi za cilj bilo druženje, stvaranje i izmjena iskustava.

22. svibnja 1981. godine održali su osnivačku skupštinu u ulici Matka Laginje 7, u podrumskim prostorijama Istarskih knjižara, uz samu zgradu Istarskog narodnog kazališta. Od toga dana osnovani su pod nazivom Udruženje likovnih stvaralaca i književnika te ljubitelja slike i knjige. Udruženje broji 19 članova, a sjedište je u Laginjinoj ulici. U tim podrumskim prostorijama, iako su male, komorne, nastaju velike aktivnosti – izložbe slika, književne večeri. Okupljaju se članovi, umjetnici i prijatelji. Aktivnosti se nižu sve do 1983. godine kada gasnu aktivnosti, prostor ne diše više umjetnošću, a članstvo se počinje osipati.

Osnivači nisu odustali od svoje prvobitne namjere i želje za radom, okupljanjem i opstankom, iako su postali su beskućnici.  15. svibnja 1983. godine ponovo se okupljaju, sada u prostorijama KUD-a Matko Brajša Rašan, Prvomajska 36  i čvrstom željom da ponovo nađu svoje mjesto u kulturi našeg grada. U tom trenu imaju 38 aktivnih članova, među kojima su akademski slikari, kipari, studenti akademije, profesionalci i amateri. Oni su svi zajedno, jedni drugima ne smetaju, već koriste to zajedništvo da nađu put do izložbe ili pozornice, žele iskazati svoju kreativnost i stvralaštvo. Godine prolaze,  članstvo se obnavlja, dolaze mladi umjetnici, talenti koji s užitkom pokazuju svoje radove i tako mnogi «anonimci» izlaze iz anonimnosti, a upravo oni imaju šansu  dokazivanja i postojanja.

Nižu se samostalne i grupne izložbe,  česti su gosti u Izložbenom salonu u Opatijskoj ulici kroz koji u to vrijeme prolaze poznati umjetnici, članovi izlažu svoje radove izvan Pule,  sklapaju nova poznanstva, a ljeti su prisutni na trgovima i ulicama.

Udruženje se 1986. godine povezuje s Udruženjem samostalnih privrednika Pule  koji podržavaju umjetnike i njihove ideje. Suradnja je počela poznatim načelom o radu, tj. dobra volja umjetnika i dobra volja privrednika u razmjeni rada i sredstava.

26. studenog l987. godine u dogovoru sa stanovnicima i rukovodstvom MZ Stari grad, Udruženje  dobiva na korištenje prostoriju koju prilagođavaju uvjetima galerijskog prostora. Nakon dugog niza godina, udruga je dobila svoje sjedište svoju adresu: Galeriju «Stari grad». Sva polazišta, okupljanja, dogovori, izložbe, radionice događaju se upravo u našoj meki umjetnosti.

S promjenama i nastankom hrvatske države, mijenja se Zakon o udruženju građana, dolazi do izmjene Statuta i upisani su novi osnivači iz redova tada aktivnih članova Udruge. Na izbornoj skupštini održanoj dana 31. 07. 1994. godine, mijenja svoj naziv u UDRUŽENJE LIKOVNIH I KNJIŽEVNIH STVARALACA – PULA skraćeno ULIKS.

Cilj ULIKS-a   je da na jednom mjestu okuplja neafirmirane, afirmirane, samouke, talentirane i kreativne stvaratelje različitih životnih dobi pružajući stručniji i kvalitetniji napredak i afirmaciju glede stvaralačkog istupa u slikarstvu, kiparstvu, primjenjenoj umjetnosti, umjetničkoj fotografiji i književnosti.

ULIKS broji dvjesto aktivnih članova koji svojim radom i kreativnošću, u svom prostoru, učestvuju svake godine na dvije skupne izložbe, a samostalno godišnje izlaže dvadeset autora.

Kroz tečajeve slikarstva dobivamo nove članove, a ostale kandidate za članstvo, primamo, uz provjeru kvalitete radova, jednom godišnje.

ULIKS ima suradnju i razmjenu izložbi s Likovnim umjetnicima iz Rijeke, Likovnim krugom iz Požege, Likovnom sekcijom «Podravka72», Likovnim stvaraocima iz Pazina i mnogim drugim sličnim udrugama. Naši članovi učestvuju na mnogim kolonijama, Ex temporama i izložbama po gradićima diljem Istre, Hrvatske, a sve češće i izvan naših granica.

Darivanjem svojih radova sudjelujemo u humanitarnim akcijama; pomogli smo Ambasadu za djecu Hrvatske, pomogli smo obnovu ratom uništenog krovišta Župne crkve u Đakovu, donirali za obnovu dotrajalih prostorija Medicinske škole u Puli , donirali za Opću bolnicu Pula i za teško oboljelu djecu i umjetnike.

Individualno, naši članovi vrlo često doniraju svoje radove u humanitarne svrhe.

Naš moto  je:

DRUŽITE SE I RADUJTE SE  S UMJETNOŠĆU!

*****

**

******