Share This

vaše vijesti

 

**************************************************

14.09.2011.

*********

Naš član Nevenko Stupar javlja:

U galeriji ¨Stari grad¨ Kandlerova 14, u Puli,  vrši se upis novih polaznika  tečaja . Tečaj je namijenjen svim odraslim ljubiteljima likovnosti koji imaju želju da savladaju temelje likovnog stvaralaštva, kao preduvjet za kreativno izražavanje. Stečeno znanje je i osnova za upis na umjetničke škole i akademije. 

Tečaj vodi likovna pedagoginja Milanka Korovljev.

Detaljne informacije o radu i sadržaju tečaja možete dobiti u subotu  17.09.2011. od  18 do 20 sati u galeriji “ Stari grad“  ili na telefon  098 910 35 68.

*********

                                                          arhiva – slikanje u prirodi

**********************************************************************

12..09.2011. 

Iz MedulinArt-a nam se javila Ivana Demarin: 

******************* 

Prvi slikarski ex tempore u Medulinu 

**************** 

Na prvom slikarskom ex tempore u Medulinu, održanom 04. rujna 2011. koji je organizirala udruga MedulinArt sudjelovalo je 26 slikara amatera i zaljubljenika u likovni izričaj. Sudjelovati su mogli svi kojima slikanje nije profesija. 

Samo natjecanje bilo je organizirano u dvije skupine. 

Jednu  skupinu činili su gotovi radovi, koji su bili izloženi toga dana na otvorenom, u ulici Centar u Medulinu. Nagrade za tu skupinu radova dodijelili su sponzori. 

– Trapan vina dodijelio je nagradu Mariu Rosandi u vrijednosti 1000 kn za sliku Terra magica 1

– Poljoprivredna udruga Ulika dodijelila je nagradu od  1000 kn Mirjani Ivošević za sliku Anđeo mora 

– Okvir d.o.o. dodijelio je nagradu za sliku Kompozicija 1 Aline Ivančić

  

Drugu skupinu radova sudionici su slikali na licu mjesta, na zadanu temu koja je bila Medulin. Sudionici manifestacije okušali su se u različitim tehnikama. Gotovi radovi trebali su biti predstavljeni na Placi, ali zbog iznenadne kiše sve je prebačeno u Blok 11. 

Komisija je nastupila u sastavu 

– Otmar Širec, povjesničar umjetnosti, 

– Remigio Olivari, akademski slikar i 

Aleksandra Rotar, docent. 

Kažu da su pristigli radovi bili ugodno iznenađenje, jer su sudionici imali u principu jako kratki rok stvaranja, što im je uvelike otežalo posao. 

  

Nagrade za ovu skupinu radova dodijelila je udruga MedulinArt. 

* Treća nagrada u vrijednosti 800 kn za sliku „Crveno“  pripala je prof. Branki Grakalić

* Druga nagrada u vrijednosti 1000 kn  za sliku „Barka u noći“ pripala je Radoslavu Vujoviću  te  

* Prva nagrada u vrijednosti 1000 kn, uz organizaciju samostalne izložbe u galeriji Loža u Medulinu za sliku „Motiv Medulin“ pripala je Dušanu Tataloviću

  

Natjecanju se pridružilo i četvero djece, te su njima dodijeljena prigodna priznanja te simbolična nagrada od 50 kn. 

  

Prigodni program dodjele nagrada vodila je prof. Rajka Polić. Nagrade je dodijelia predsjednica udruge MedulinArt Ivana Demarin.  Glazbom su oivičili dodjelu naš istarski pjesnik i glazbenik Drago Draguzet i Emil Vojak. Sudionicima i posjetiteljima obratio se i zamjenik načelnika Općine Medulin dipl. oec. Damir Demarin sa samim riječima hvale organizatorima manifestacije. 

  

Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji 1. slikarskog ex tempore u Medulinu, posebno Nikolini Lazarić, prof. Rajki Polić, Remigiu Olivariu, Nevenku Stuparu, Maji Čerljenko, Valeriu Martinčiću, Marku Ukotiću što nas je ugostio na Financi, te nadasve Općini Medulin bez čije potpore ne bi bilo ni organizacije ove manifestacije. Još jednom najljepše čestitke nagrađenima i veliko hvala svim sudionicima, uz obećanje da se dogodine vidimo opet! 

  

Udruga MedulinArt sa svojim aktivnostima kreće dalje, pa vas očekujemo na radionicama koje će započeti sa radom ovih dana. Stalne radionice, a to su literarna, dječja „Mići pići pastelići“ i radionica decoupage tehnike nastavljaju sa radom prema svom planu i programu. U planu su i nove radionice nakita od žice, radionica slikanja posebnom pariškom tehnikom, kreativno edukativna dječja radionica, mala škola glagojice, posebne radionice za penzionere…. 

Puni zaleta, zadovoljni učinjenim veselimo se novim druženjima. Potražite nas! 

  

  

                                                                   Predsjednica udruge MedulinArt 

                                                                             dipl.oec. Ivana Demarin 

  

A evo i slike: 

   

pogledajte:http://www.youtube.com/watch?v=vJOyNRHLI9g

**************

**************

*************

**************

************** 

01.08.2011. 

Iz Medulina stižu vijesti: 

OTVORENA IZLOŽBA “ISTARSKE ŠTORIJE I DRUGE PRIČE” U MEDULINSKOJ LOŽI  

Sinoć, 31.07.2011, u osebujnom prostoru medulinske Lože otvorena je izložba radova članova Studija Valeria.
Svoje slike izlaže 12 autora ( Nina Dragan Belić, Radojka Gržinić, Christina Fardell, Istra Lazarić Toner, Vesna Jaklin Pantić, Guerrina Medić, Remigio Ollivari, Sonja Privrat, Franka Rabar, Delia Tanger, Dušan Tatalović i Mila Vladisavljević) u tehnikama ulja na platnu, akrilu, akvarelu i batiku. Unikatni keramički nakit  izlaže Vesna Jaklin Pantić, a unikatni nakit u tehnici fuzije stakla Istra Lazarić Toner.
 Studio Valeria utemeljila je akademska umjetnica, slikarica Istra Lazarić Toner 2009.godine. sa željom da okupi umjetnike i kreativce s ovog područja, da prostor Galerije Valeria zaživi i kao edukativni prostor, kroz umjetničke  radionice koje se u njemu održavaju tijekom godine.
Istra Toner Lazarić je umjetnica čiji su korijeni u Medulinu, po imenu svoje bake Valerije, nazvala je i galeriju-Studio Valeria. Živi i radi i u Medulinu i u West Kirbyu pokraj Liverpoola.
 Izložbu je postavio pariški slikar Remigio Olivari, a otvorila ju je članica Studija Valeria, gdja.Vesna Jaklin Pantić.
Posebno je istakla odličnu suradnju  Studija Valeria s Općinom  Medulin, te zahvalnost Udruge što im je omogućeno da u samom jeku turističke sezone dobiju iznimno atraktivan prostor za svoju izložbu, u centru Medulina, u Loži.
 Vrlo zapažen bio je ples članica Plesnog studija “Art dance” Ane Božinović, Tee Sinožić i Ree Deghengi koje su izvele koreografiju “Tango” koreografkinje Kati Samuele Radolović sa kojom su na Svjetskom prvenstvu u Italiji, u svibnju ove godine osvojile visoko 3.mjesto.
 Izložba je otvorena od 20-22h, sve do 18.08.2011. Više na www.studiovaleria.blog.hr 

Poslali su i nekoliko fotografija: 

************ 

      

*********** 

Zahvaljujemo Nini na vijestima. 

********* 

******* 

******** 

******** 

Naš vanjski suradnik i sin naše članice Davorke Tenčić Radočaj, javlja zanimljivu vijest. 

Prenosimo u cijelosti: 

Međunarodna književno-likovna suradnja na relaciji Šabac – Pula 

Šabački spisatelj Ivan Glišić, svoje drugo, dopunjeno izdanje legendarnog romana o potrazi za identitetom «Plastično lice» obogatio je likovnim radovima pulske slikarice Davorke Tenčić – Radočaj, članice udruge ULIKS – Pula, vizualno potkrijepivši «prizore s Jadrana», središtem zbivanja radnje ovog romana. 

Davorka Tenčić – Radočaj za sobom ima deset samostalnih izložbi i petnaest skupnih. Svojim likovnim radovima sudjelovala u mnogim humanitarnim akcijama i projektima. 

Ivan Glišić je i ranije ostvarivao uspješnu suradnju na ovim prostorima. Dobitnik je Zlatne lire zagrebačkog časopisa Pop expres za stihove Trenutak Sreće koju je 1969. otpjevao Dalibor Brun na muziku Rajmonda Rujića povodom Omladinskog festivala u Subotici. Iste godine, Josipa Lisac s Glišićevim tekstom i Rujićevom muzikom, predstavlja bivšu Jugoslaviju na Takmićenju muzičke omladine Europe u Burgasu, te osvajaju Zlatnog Orfeja za tekst, muziku i interpretaciju. Dvije godine kasnije i drugu nagradu publike pjesmom Večer u luna parku, s Josipom Lisac na festivalu u organizaciji časopisa Vikend u Karlovcima. Glišić i Rujić također su autori čuvene evergreen-rock balade Ulica jorgovana, kao i dvadesetak drugih pjesama, uz LP ploču Pastir kraj vatre Darka Domijana. 

Ivan Glišić za sobom ima više od trideset objavljenih autorskih knjiga. Neke su objavljene i u Americi, na engleskom, u prijevodu Dejvida Stouna/David Stone, filozofa iz Baltimora. 

Korice knjige «Plastično lice» upriličio je, također Puljanin, Daniel Radočaj. Prvo izdanje romana objavljeno je 1990. godine. 

 www.ivanglisic.com 

     

*********** 

******* 

**** 

Slavica Ezgeta nam javlja: 

Čast mi je pozvati Vas na otvorenje izložbe naše članice Lup-a /Likovna udruga Poreč/ gospođice Dragice Vasiljević. Izložba je vrlo lijepa, privlačna, nesvakidašnja, puna žvota i vjerujem da će vas ugodno iznenaditi.
Dobro došli.
Očekujemo vas na otvorenju, hvala.
Slavica      

O autorici i njenom radu kaže:

Dugogodišnja članica Likovne udruge Poreč, samouka amaterska slikarica Dragica Vasiljević, zaposlena u Istarskoj županiji, Državnoj upravi Pula Ispostava Poreč,  koja kaže da slika od kad zna za sebe, otvara svoju prvu samostalnu likovnu  izložbu ¨PRAVO NA ŽIVOT… RAZLIČITOSTI . ¨

Svečano otvorenje održati će se u izložbenom prostoru LUP-a, u Galiji u subotu,  07. svibnja 2011. u 19,00 sati.
Naziv izložbe ´´Pravo na život…različitosti´´ sugerira različitost motiva pa pozivamo ljubitelje slikanja, prijatelje i znatiželjnike na zajedničko druženje prilikom otvorenja izložbe. 

Njene slike plijene ljepotom motiva izrađenih u tehnici ulja, a sama slikarica je sudionik brojnih kolektivnih izložbi i susreta slikara na  Ex –temporama diljem lijepe naše Istre.   

Izložba će biti otvorena radnim danom 9-12  i 16-19 h, subotom od 9-13 sati. Dobrodošli.      

**** 

******   

           

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Naš član Rajko Srok iz Rijeke, poslao je ovakav e-mail: 

Hello ljudi, 

možda ste u ponedjeljak, na Valentinovo, bili u gužvi pa niste vidjeli ovaj oglas u NOVOM LISTU, ali od ovog trenutka nadalje više nemate nikakvu ispriku da ne podignete telefonsku slušalicu i pomognete. Znam da većina od vas nema pojma kako taj odjel izgleda, što znači da ste sretni jer imate zdravu djecu, ali za nas koji smo ga upoznali iznutra (i hvala Bogu da nam više ne treba) i još više za one koji su sada tamo, vaš poziv značiti će puno. I zato slušalice u ruke… 

060 800 440   za obnovu i opremanje dječje onkologije u Rijeci 

K R I J E S N I C A  

udruga za pomoć djeci i obiteljima  suočenim s malignim bolestima 

Želite li izvršiti uplatu na naš   žiro račun 2360000-1101481616 svakako u opis plaćanja 
upišite: ZA RIJEKU
 

********************************* 

************************************** 

O B J A VA   Z A   M E D I J E 

IZLOŽBA CVJETNOG DIZAJNA 

„U RASKOŠI BOŽIĆNOG SVJETLA“ 

24.- 27. studeni 2010. 

  

Kavana hotela NEBODER Rijeka 

Cvjetne manifestacije CVJETNO PROLJEĆE  i jesenska FLORIJANA na mostu kod Conta brojnim aktivnostima tijekom cijele godine, doprinijele su da se promijeni percepcija Rijeke u GRAD CVIJEĆA, postavši njezin novi brand. 

Cvjetne manifestacije se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i TZ Grada Rijeke. 

U edukativne, izložbene i ostale programe uključuju se mnoge škole, institucije, udruge, umjetnici i mediji. 

Tako je i ova izložba božićnih cvjetnih instalacija budućih cvjećara Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka, uz mentorstvo autorice Christine Cianci Medved,  plod stalne i dugogodišnje suradnje. 

Svoje radove predstavit će učenici sva tri razreda budućih cvjećara kao i posebni razredni odjel učenika s posebnim potrebama, tzv. pro razred. Tema njihovih radova je advent. 

Pro razred sudjeluje u specijalnom projektu Europske Unije „Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje“, koji je dio projekta šireg projekta „Razvoj ljudskih potencijala“,  pri čemu je suradnja s autoricom ovih projekata Mirjanom Brickweg i cvjetnom dizajnericom Christinom Cianci Medved od  velikog značaja kako za školu, tako i za širu društvenu zajednicu. 

Christina Cianci Medved dugi niz godina na svoj osebujan način kreira cvjetne instalacije, dekoracije i aranžmane, primjenjujući različite tehnike cvjetnog dizajna, kombinirajući cvijeće s raznovrsnim vegetativnim i ne vegetativnim materijalima. 

CVJETNI OTOCI 

U sklopu cvjetnih sajmova uređivali su se atraktivni cvjetni otoci na Korzu kod pošte, u Osnovnoj školi ZAMET te u Kapelici Sv. Nepomuka na Mostu kod Conta, koji su Gradu Rijeci priskrbili prepoznatljivost pri čemu su se ideje i umješnost gospođe Christine mogle u potpunosti ostvariti. 

Zaljubljenost u cvjetno stvaranje obogatila je školovanjem kod vrhunskog svjetskog majstora Maestra Carmela Antonucia, koji ju je potaknuo da se njena unutarnja percepcija svijeta pretače u cvjetnu umjetnost. 

Njeni radovi čine odmak od svakidašnjeg, običnog i iskorak su u neobičnost, svijet svjetla, imaginacije, ljepote, sklada materijala, boja i oblika. 

Član je Udruženja likovnih i književnih stvaralaca Pule. 

Na izložbi će biti izloženi cvjetni buketi i aranžmani, adventni vjenčići, atraktivne instalacije, dekoracije za dom, poslovne prostore i izloge. 

Svečano otvorenje izložbe upriličit će se u srijedu 24. studenog 2010. u 11,30h u kavani hotela NEBODER u Rijeci. 

Izložbi će nazočiti i gospodin David Lowter voditelj projekta Europske unije, stručnjak za razvoj strukovnih kurikuluma. 

Izložbu će otvoriti tajnik Udruženja likovnih i književnih stvaralaca Pule, gospodin Anđelo Cvjetković. 

Medijski pokrovitelji: Primorski Radio, MOJ GRAD 

Sponzori: Jadran hoteli d.d. Rijeka,  Hotel Neboder, Agrarija Rijeka, Promo line, 

H2O design, Kozmetički salon DI SOL, MAC sport 

Organizator izložbe: ADRIA EXPO 

Informacije: 051/691-537, Osoba za kontakt; Mirjana Brickweg 091/576-3180 

ilustracijailustracija 

Vijest javili iz Adria expo Rijeka 

*************************************************************** 

Mjesec hrvatske knjige 2010.

Povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, u ponedjeljak 08.11.2010. godine u Osnovnoj školi Poreč, predstavila se svojim stihovima pjesnikinja Alma Martinčić. Na već dobro poznati način, ispunjena ljubavlju za svoj kraj, ljude i jezik, na marčanskom narječju recitirala je svoje stihove. Uz Almu, kao suautor u njenoj drugoj zbirci pjesama “Žvelti korki”, predstavila sa i njena unuka Donatela Macan. 

Bio je to jedan u nizu susreta pjesnika i učenika Osnovne škole Poreč, u organizaciji knjžničarke gđe. Vahide Halaba, stručne suradnice mentora, voditeljice županijskog stručnog vijeća knjižničara osnovnih škola Istarske županije. 

Susretu su prisustvovali učenici posebnog odjeljenja, te učenici 4. i 5. razreda sa svojim učiteljicama. Sa puno zanimanja, aktivno učestvujući, djeca su postavljala razna pitanje i nestrpljivo isčekivala da ih Alma podari novim stihovima. 

U Osnovnoj školi Poreč su ovim susretom, čiji je početak učiteljica Klaudia Kovačić popratila svirkom na mihu, pokazali da njeguju kulturnu baštinu zavičaja Istre. 

Javila, pisala i fotkala: Ermenita Macan 

 

***************************************************************